| by Azor Matusiwa | No comments

Wat is Litecoin?

Wat is Litecoin? In oktober 2011 bracht een voormalig Google-medewerker een nieuwe digitale munteenheid uit. Deze zogenaamde altcoin moest een alternatief vormen voor de bestaande bitcoin (op dat moment nog de enige cryptocurrency). De nieuwe munt moest vier keer zo snel zijn als bitcoin en er moesten ook vier keer zoveel munten in omloop worden gebracht.

Deze cryptovaluta kennen we onder de naam litecoin. Het project richt zich erop om een digitale vorm van geld te zijn. Net als de bitcoin maakt litecoin gebruik van de blockchaintechnologie.

Wat is litecoin?

Volgens de officiële website: “Litecoin is a peer-to-peer Internet currency that enables instant, near-zero cost payments to anyone in the world.” Als je bekend bent met bitcoin als digitale valuta, kan de bovenstaande definitie hetzelfde klinken. Dat komt omdat het Litecoin project is gebaseerd op Bitcoins open source codebase, maar met een paar technologische verschillen. Litecoin (afgekort LTC) was nooit bedoeld om bitcoin te vervangen, maar om het aan te vullen, zoals goud en zilver elkaar ook aanvullen.

Het mooie van open source softwareprojecten zoals Bitcoin is dat iedereen in de wereld de originele codebase kan aanvullen met nieuwe functies die ze willen. De waarde die aan elke digitale valuta is toegewezen, wordt bepaald door de community van gebruikers die beslissen om deze te houden en te gebruiken. Hoewel Bitcoin momenteel de grootste digitale valuta is volgens marktkapitalisatie, betekent dit niet dat er geen ruimte is voor andere digitale valuta om naast elkaar te bestaan of om een specifieke use case of community te bedienen.

https://bitvavo.com/nl/litecoin