| by Azor Matusiwa | No comments

Daytrading

Daytraden is op dagbasis handelen in effecten. Het is de bedoeling dat optimaal gebruik gemaakt wordt van prijsfluctuaties gedurende de handelsdag. Daytraden is iets dat vaak wordt geromantiseerd. Veel mensen hebben het beeld dat er vanachter de computer zomaar en tamelijk achteloos en gemakkelijk even duizenden euro’s verdiend wordt.

In werkelijkheid is het echter niet zo simpel. Tegenwoordig vecht de handelaar namelijk tegen complexe en geavanceerde algoritmes, en dat heeft toch iets weg van een oneerlijke strijd. Algoritmes reageren sneller dan de mens ooit zal kunnen. Daytraders sluiten aan het eind van de dag om risico’s te vermijden.

En dus nemen daytraders elke dag opnieuw nieuwe posities in. En over de winsten van daytraders kan niemand echt een zinnig woord zeggen. Zelfs wetenschappelijk onderzoek kan niet precies aangeven of daytraders winst of verlies maken. Het maakt de mythe rondom daytraden alleen maar groter.

Overnight daytraden

Het verschil tussen daytraders en normale traders zit hem in het feit dat een daytrader aan het einde van de dag zijn positie sluit en deze niet mee de nacht in neemt. Aan de ene kant vermindert dit het risico.

Beurzen gaan wereldwijd immers op andere tijden open en dus kunnen zaken die aan de andere kant van de wereld gebeuren van invloed zijn op de waarde van financiële titels die in eigendom zijn, zonder dat de handelaar in de mogelijkheid is om in te grijpen.

In jargon wordt dit het zogenaamde overnight risico genoemd. En dus sluit de daghandelaar elke dag om de volgende dag een nieuwe positie in te nemen.